Question and Answer Concerning FTA’s Circular 4702.1A, “Title VI and Title VI-Dependent Guidelines for FTA Recipients”
Q: How does Circular 4702.1A apply to providers of ADA Complementary Paratransit Service? 

A: Title VI and the U.S. DOT Title VI Regulations apply institutionwide to the recipient of Federal financial assistance. Therefore, a transit agency’s ADA Complementary Paratransit Service as well as its fixed route service must comply with Title VI.  
Circular 4702.1A does not include guidance and procedures that apply solely to ADA complementary paratransit service and does not require that ADA complementary paratransit providers submit a separate Title VI compliance report from that which is to be submitted  by the transit agency as a whole. 
However the circular contains requirements and guidance that should be implemented in the context of an agency’s ADA complementary paratransit program. For example, the Circular’s Chapter IV part 4 requires recipients to take responsible steps to ensure meaningful access to the benefits, services, information, and other important portions of their programs or activities for individuals who are limited English proficient (LEP). Recipients who provide ADA complementary paratransit service should implement this requirement for their paratransit service, consistent with the U.S. DOT’s Policy Guidance Concerning Recipients’ Responsibilities to Limited English Proficient Persons (70 FR 74087, December 14, 2005). Likewise, the Circular’s chapter IV part 5 requires recipients to apprise members of the public of the protections against discrimination afforded to them by Title VI. Recipients that provide ADA complementary paratransit service should ensure that paratransit riders are apprised of their rights under Title VI. 
As stated in FTA’s April 13, 2007 Federal Register Notice, “If FTA receives specific complaints that ADA complementary paratransit providers are engaging in disparate treatment or disparate impact discrimination, we will investigate such complaints and work with the transit provider to ensure that paratransit service is being administered consistent with Title VI.”  (72 FR 18736, April 13, 2007). 
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