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The Federal Transit Administration (PTA) is aware that on August 5, 2001, the Greater Cleveland
Regional Transit Authority (GCRTA) transported a group ofAmerican Public Transportation
Association (APTA) participants from Cleveland, OR to Pittsburgh, PA. The purpose of the trip
was to view Pittsburgh's various transportation facilities. The trip was in conjunction with
APTA's 2001lntermodal Operations Planning Workshop which was in Cleveland, OR from
August 6-August 8, 2001. GCRTA has indicated that it did not charge the participants for the trip,
and no regular GCRTA service was impacted by the use of the buses.

The question ofwhat type ofservice was provided tunis on whether the service provided qualifies
as charter service or mass transportation. The definition ofcharter service under 49 C.F.R. §
604.5(e) is "transportation using buses... funded under the [FTA Act and those parts of23 U.S.C.
103 and 142 that provide for assistance to public bodies for purchasing buses] Acts ofa group of
persons who pursuant toa common purpose, under a single contract,at a fixed charge... for the
vehicle or service, have acquired the exclusive use of the vehicle or service to travel together under
an itinerary..." The service provided by GCRTA was not open to the public. GCRTA used
federally funded equipment to provide transportation for a specific group of individuals to travel
from Cleveland to Pittsburgh.

Although GCRTA did not charge for this service, FTA has interpreted cost as being irrelevant. In
1987, UMTA (pTA's precursor agency the Urban Mass Transportation Administration) issued a
series ofcharter questions and answers. Question 27(a) was whether service provided for free, but
otherwise meets the criteria in the definition of charter would fall within the definition ofcharter.
The answer was as follows:

"Cost is irrelevant in determining whether service is mass transportation or charter
service. Thus, service which meets the criteria set by UMTA, i.e., service controlled by
the user, not designed to benefit the public at large, and which is provided under a single
contract, will be charter regardless of the fact that it is provided for free.

As a general rule, free charter service would be "non-incidental" since it does not recover
its fully allocated cost, and could not be performed by an UMTA recipient, even under
one of the exceptions to the charter regulations." (52 Fed. Reg. 42252 (Nov. 3, 1987))



Based on the infonnation GCRTA has provided regarding this trip,FTA views this trip as
unauthorized charter service. GCRTA controlled the service, and it was not for the benefit ofthe
public at large. It was provided on a one time basis for transportation between two destinations.

Since GCRTA provided unauthorized charter service, it should extend the useful life of the
vehicles in question by the amount ofmileage that was used for the trip from Cleveland to
Pittsburgh. In future, GCRTA should cease and desist from the practice ofproviding unauthorized
charter service.

Should you have any questions regarding this matter, please feel free to contact me. I can be
reached at (312) 353-2789.

Sincerely,

Louise Carter, Director
Office of Operations and Program Management




